Tropikalny kurczak

Składniki dla 4 osób:

 

  • 1 kg kurczaka w porcjach
  • 150 ml Sunquicka Owoce Tropikalne
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 łyżki mąki
  • 4 plastry boczku
  • 150 g cebulki marynowanej
  • 150 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki posiakanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W dużej misce zmieszaj Sunquicka, posiekany drobno czosnek, cebulę, oliwę z oliwek, rozgniecione ziarna pieprzu i kolendry. Do tej marynaty włóż porcje kurczaka na ok 2-3 godziny. Na dużej patelni usmaż plastry boczku, a następnie wyjmij części kurczaka z marynaty, obtocz je w mące i obsmaż, aż staną się rumiane. Kurczaka i boczek odłóż na bok, a na patelni zarumień cebulki, dodaj pieczarki a na samym końcu pozostałą mąkę. Smaż mieszając ok minuty. Powoli wlej bulion oraz marynatę. Zagotuj sos wciąż mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj kawałki kurczaka i boczek i duś w sosie ok 40 minut. Tuż przed podaniem dopraw solą i natką pietruszki.