Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami

Składniki dla 4 osób:

  • 400 g polędwicy wołowej
  • 100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych)
  • 60  ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC  (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę).

Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti.  Dopraw je solą i pieprzem.

Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby.

Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj chipsami i octem balsamicznym.