Wołowina w occie balsamicznym z domowymi chipsami
Składniki dla 4 osób:
- 400 g polędwicy wołowej
- 100 g grzybów ( świeżych lub mrożonych)
- 60 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotuj domowe chipsy: ziemniaki pokrój na cienkie plastry (np. tarką 1 mm) dopraw solą i pieprzem i upiecz w mikrofali na stojaczku (4-5 min). Możesz też upiec je w piekarniku: spryskaj je delikatnie oliwą i piecz w lekko uchylonym piekarniku 180oC (7-10 min i potem przewróć na drugą stronę).
Wołowinę pokrój na plastry i smaż krótko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Na końcu skrop mięso octem balsamicznym Ponti. Dopraw je solą i pieprzem.
Osobno na oliwie z oliwek zeszklij czosnek i dodaj pokrojone grzyby.
Na talerzu ułóż grzyby, plastry wołowiny i udekoruj chipsami i octem balsamicznym.