Dorsz w sosie szafranowo-cytrynowym
Składniki ( 8 porcji dorsza):
- 400 g filetów z dorsza
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku
- 10 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- Sól
Składniki do przygotowania sosu:
- 5g mąki ryżowej do zagęszczenia sosu
- 7 g szafranu (można dodać więcej według uznania)
- 5 g różowego pieprzu
- 30 ml soku z cytryn Limmi
- Sól
- 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 100 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
1. Dorsza pokrój w 8 kawałków równej wielkości, obierz ze skóry i usuń ewentualne ości. Oprósz kawałki ryby listkami tymianku.
2. Przygotuj sos: na małej patelni zmieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryn, dodaj szafran. Gotuj na małym ogniu, tak aby składniki się ze sobą zmieszały. Dodaj różowy pieprz, zamieszaj i czekaj aż sos delikatnie zgęstnieje. Przesiana mąkę ryżową dosypuj powoli do mieszaniny, cały czas mieszając w celu uniknięcia grudek. Dolej buliony, przypraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut, do otrzymania kremowej konsystencji.
3. Przygotuj drugą, większą patelnię do smażenia dorsza. Podgrzej na niej oliwę z oliwek, i dodaj ząbek czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni, wyjmij go z patelni i włóż kawałki dorsza. Rybę smaż kilka minut na średnim ogniu, przekładaj tak, aby równo zarumieniła się z każdej strony.
4. Na półmisek przelej prawie cały przygotowany wcześniej sos szafranowo – cytrynowy, ułóż na nim kawałki dorsza i skrop pozostałą odrobiną sosu.