Pstrąg łososiowy na karczochach
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
- pół słoika karczochów krojonych Ponti
- 200 g rurek skręconych Arrighi
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
- Glassa Gastronomica marki Ponti
- 3 łyżki wina białego wytrawnego
- sól i pieprz
- pieprz czerwony w ziarnkach
Pstrąga umyj i posól. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połowy. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. Dodaj pomidorki i wino. Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut. W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości ok 6–10 minut. Posiekaj bazylię. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.