Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

Składniki (3 porcje):

  • 3 piszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko (L)
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (małe)
  • olej ryżowy Olitalia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych De Cecco 400g
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla Serpis
  • olej ryżowy Olitalia
  • bazylia świeża
  • sól himalajska
  • pieprz

Kaszę jaglaną ugotuj. Ostudź. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem. Czosnek posiekaj. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko. Uformuj niewielkie kotleciki. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.