Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Składniki (3 porcje):
- 3 piszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jajko (L)
- skórka z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 cukinie (małe)
- olej ryżowy Olitalia
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska
- pieprz
Sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych De Cecco 400g
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla Serpis
- olej ryżowy Olitalia
- bazylia świeża
- sól himalajska
- pieprz
Kaszę jaglaną ugotuj. Ostudź. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem. Czosnek posiekaj. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko. Uformuj niewielkie kotleciki. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.