Roladki z pstrąga z sokiem cytrynowym i imbirem

Składniki:

  • 840 g filetów z pstrąga
  • 35 ml soku z cytryn Limmi
  • 10 g świeżego imbiru           
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 g rodzynek
  • 15 liści laurowych
  • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  1. Umyj rodzynki, a następnie zamocz je w 25 ml soku z cytryn Limmi na około 10 minut. Odsącz rodzynki, nie wylewając soku z cytryn (potrzebny będzie w dalszej części przepisu).
  2. Bułkę tartą wsyp do miski, dodaj rodzynki, orzeszki piniowe, utarty imbir, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Do pozostałego soku z cytryn dodaj 20 ml oliwy z oliwek. Płyn wymieszaj z przygotowanymi wcześniej składnikami suchymi, tak aby powstała masa na nadzienie roladki.
  4. Przygotuj pstrąga: obierz rybę z skóry i pokrój w cienkie (4 mm), długie plastry. Dopraw dla smaku solą i pieprzem. Na każdym z plastrów ryby rozprowadź warstwę nadzienia i zwiń je w roladki. Możesz użycz wykałaczek, aby roladki miały bardziej zwięzłą formę. Dla ozdoby, użyj liści laurowych, obwiń je wokół roladki, i również nadziej na wykałaczki. 
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej 10 ml oliwy z oliwek. Roladki ułóż w odległości 2 cm od siebie, tak aby się nie dotykały. Potrawę polej 10 ml soku z cytryny i piecz 12 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C.