Spring rollsy z tuńczykiem i warzywami

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 3 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g
  • 3 opakowania papieru ryżowego( ok. 30 sztuk)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • świeże zioła (np. bazylia, kolendra, mięta)

Składniki na sos:

  • 1 passata De Cecco 520g
  • 2 łyżki Glassy Gastronomica Ponti
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
  • ok. 1 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z tuńczyka

 

Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy w ciepłej wodzie. Wyciągnij i połóż na drewnianej desce. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię nalej oliwę i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj imbir, passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu. Spring rollsy podawaj z sosem.

Przykładowe przepisy

Tuńczyk w oliwie z oliwek w kawałku 160g 
Więcej
Przecier pomidorowy w kartonie 500g
Więcej