Spring rollsy z tuńczykiem i warzywami
Składniki (dla 4-6 osób):
- 3 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g
- 3 opakowania papieru ryżowego( ok. 30 sztuk)
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- świeże zioła (np. bazylia, kolendra, mięta)
Składniki na sos:
- 1 passata De Cecco 520g
- 2 łyżki Glassy Gastronomica Ponti
- 2 łyżki sosu sojowego
- sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
- ok. 1 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki oliwy z tuńczyka
Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy w ciepłej wodzie. Wyciągnij i połóż na drewnianej desce. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię nalej oliwę i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj imbir, passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu. Spring rollsy podawaj z sosem.