Szaszłyki z łososiem i ananasem
oSkładniki na 8 szaszłyków:
- 200 g ananasa
- 250 g filetu z łososia
- 40 listków mięty
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki kopru
- 3 g różowego pieprzu
- 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
- 30 ml soku z cytryn Limmi
- sól
Sposób przygotowania:
1. Pokrój ananasa w kostki równej wielkości ( około 3 cm).
2. Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
3. Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
4. Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłódź w lodówce przez 2 godziny.
5. Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni, na ‘małym ogniu’. Smaż około minutę z każdej strony.