Tatar z tuńczyka z porem i sałatką pomarańczową
Składniki na 4 porcje:
- Glassa Gastronomica Ponti
- 350 g świeżego tuńczyka (filet)
- 1 por
- 1 pomarańcza
- 60 g rukoli
- mieszanka zieren (np. sezam biały/czarny, mak, komosa)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Pokrój cieniutko białą część pora. Obierz i wyfiletuj pomarańczę. W misce wymieszaj pora z rukolą. Dodaj pomarańczę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Filety z tuńczyka obtocz w mieszance ziaren i zgrilluj po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Ostudź go w lodówce i pokrój w dość cienkie plastry. Dobrze zgrilowany tuńczyk powienien mieć różowy środek. Podawaj tataki z przygotowaną sałatką i pokropione Glassą Sojową Ponti.