Tatar z tuńczyka z porem i sałatką pomarańczową

Składniki na 4 porcje:

 

  • Glassa Gastronomica Ponti
  • 350 g świeżego tuńczyka (filet)
  • 1 por
  • 1 pomarańcza
  • 60 g rukoli
  • mieszanka zieren (np. sezam biały/czarny, mak, komosa)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój cieniutko białą część pora. Obierz i wyfiletuj pomarańczę. W misce wymieszaj pora z rukolą. Dodaj pomarańczę i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Filety z tuńczyka obtocz w mieszance ziaren i zgrilluj po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Ostudź go w lodówce i pokrój w dość cienkie plastry. Dobrze zgrilowany tuńczyk powienien mieć różowy środek. Podawaj tataki z przygotowaną sałatką i pokropione Glassą Sojową Ponti.