Fit zapiekanka
Składniki na 4 osoby:
- 300g świderków pełnoziarnistych Arrighi
- 1/2 słoiczka Pomidorków półsuszonych w oleju słonecznikowym Ponti
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
- 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
- 1/3 małej cukinii
- 2–4 pomidory, np. śliwkowe
- 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sera parmezan
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprz
- 1 łyżka oleju spod pomidorków
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
- Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
- Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
- Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem apetyt-na-kuchnie.pl.