Lekka lasagne ze spinakiem
Składniki (Forma 30x20 cm – 6–8 porcji):
- 400 g szpinaku
- 300 g fety
- 400 g mozzarelli
- makaron Lasagne Arrighi
- 2 puszki krojonych pomidorów De Cecco
- 1 jajko
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
- sól
- pieprz
- tymianek świeży lub bazylia
- pomidory koktajlowe (garść)
Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.