Pizza ze szparagami i anchois
Składniki:
Ciasto (2 pizze):
- 250 g mąki pszennej
- ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej) (plus mąka do podsypywania)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy extra vergine Olitalia (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)
Dodatki:
- 150 g gorgonzoli
- 150 g mozzarelli
- 1/2 pęczka szparagów zielonych
- 1 słoiczek anchois
- garść oliwek czarnych bez pestek Ponti
- garść pomidorów koktajlowych
- bazylia (świeża)
- oliwa z oliwek extra vergine – Trufle Olitalia
Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj. Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką. Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy. Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki. Wyłóż po 1/2 porcji sera na każde z ciast. Wyłóż pozostałe składniki. Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C. Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta. Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.