Zakręcona pizza

Składniki

•250 g mąki pszennej + do podsypania

•150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)

•7 g drożdży suszonych

•1 łyżeczka cukru

•1/2 łyżeczki soli

•3 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia 

Dodatki

•80 g oliwek zielonych bez pestek Ponti

•100 g sera żółtego wędzonego

•50 g parmezanu

•250 ml przecieru pomidorowego

•bazylia

•1 ząbek czosnku

•1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia

 

1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz lekko ciepłe mleko. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.

2. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.

3. Oliwki pokrój w plasterki a sery zetrzyj.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.

5. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.

6. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.

7. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.