Zakręcona pizza
Składniki
•250 g mąki pszennej + do podsypania
•150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
•7 g drożdży suszonych
•1 łyżeczka cukru
•1/2 łyżeczki soli
•3 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
Dodatki
•80 g oliwek zielonych bez pestek Ponti
•100 g sera żółtego wędzonego
•50 g parmezanu
•250 ml przecieru pomidorowego
•bazylia
•1 ząbek czosnku
•1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz lekko ciepłe mleko. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
2. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
3. Oliwki pokrój w plasterki a sery zetrzyj.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
5. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
6. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
7. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.