Lody tropikalne z ananasem i kokosem

Składniki na 6 porcji:

  • 6 żółtek
  • 75 g cukru
  • 0,5l śmietanki
  • 2 łyżki Sunquicka Owoce Tropikalne
  • 1 ananas
  • 75 g cukru brązowego
  • 2,5 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj lody, aby mogły schłodzić się w zamrażarce przed podaniem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. W innym naczyniu doprowadź śmietanjkę zmieszaną z Sunquickiem do wrzenia. Wlej śmietankę do żółtek i zmiksuj razem. Całą masę przejej spowrotem do garnka, gdzie na wolnym ogniu będzie mogła zgęsnieć. Mieszaj ją bez przerwy aby nie mała grudek. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją i pozwól ostygnąć. Następnie przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj aby wymieszać lody co godzinę podczas mrożenia, aby nie były zbyt zbite. 

Pokrój obranego ananasa na 6 plastrów. Na patelni stop brążowy cukier i skarmelizuj na nim plastry ananasa. Upraż wiórki kokosowe na złocisty kolor. Podawaj lody tropikalne na plastrze ananasa posypane wiórkami kokosowymi.