Lody tropikalne z ananasem i kokosem
Składniki na 6 porcji:
- 6 żółtek
- 75 g cukru
- 0,5l śmietanki
- 2 łyżki Sunquicka Owoce Tropikalne
- 1 ananas
- 75 g cukru brązowego
- 2,5 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj lody, aby mogły schłodzić się w zamrażarce przed podaniem. W dużej misce ubij żółtka z cukrem. W innym naczyniu doprowadź śmietanjkę zmieszaną z Sunquickiem do wrzenia. Wlej śmietankę do żółtek i zmiksuj razem. Całą masę przejej spowrotem do garnka, gdzie na wolnym ogniu będzie mogła zgęsnieć. Mieszaj ją bez przerwy aby nie mała grudek. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją i pozwól ostygnąć. Następnie przełóż ją do pojemnika i włóż do zamrażarki. Pamiętaj aby wymieszać lody co godzinę podczas mrożenia, aby nie były zbyt zbite.
Pokrój obranego ananasa na 6 plastrów. Na patelni stop brążowy cukier i skarmelizuj na nim plastry ananasa. Upraż wiórki kokosowe na złocisty kolor. Podawaj lody tropikalne na plastrze ananasa posypane wiórkami kokosowymi.