Marcepanowy przekładaniec

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 4 białka
  • 125g cukru
  • 125g marcepanu
  • 50ml wody
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100g cukru

Krem:

  • 100g cukru
  • 40ml wody
  • 2 pasteryzowane żółtka
  • 1 łyżka Sunquicka Brzoskwinia & Pomarańcza
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżka koniaku

Sposób przygotowania:

Ubij na sztywno  pianę z białek na końcu dodając 125g cukru. Wymieszaj rozdrobniony marcepan z mlekiem tworząc jednolitą masę. Delikatnie wymieszaj pianę z masą marcepanową i rozprowadź na papierze do pieczenie tworząc cienką warstwę. Piecz 25-30 min w tem 170o.

Zagotuj 100g cukru z wodą. Ubij żółtka z Sunquickiem i dodaj stopniowo przestudzony syrop cukrowy. Dodawaj małymi porcjami masło wciąż ubijając. Na końcu dodaj koniak.

Podziel ostudzone ciasto biszkoptowe na 3 równe części i delikatnie oddziel od papieru do pieczenia. Na pierwszej części rozsmaruj połowę kremu i posyp połową prażonych płatków migdałowych. Czynność powtórz, a na wierzchnią warstwę posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojone w kostki.