Marcepanowy przekładaniec
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 4 białka
- 125g cukru
- 125g marcepanu
- 50ml wody
- 50 g płatków migdałowych
- 100g cukru
Krem:
- 100g cukru
- 40ml wody
- 2 pasteryzowane żółtka
- 1 łyżka Sunquicka Brzoskwinia & Pomarańcza
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżka koniaku
Sposób przygotowania:
Ubij na sztywno pianę z białek na końcu dodając 125g cukru. Wymieszaj rozdrobniony marcepan z mlekiem tworząc jednolitą masę. Delikatnie wymieszaj pianę z masą marcepanową i rozprowadź na papierze do pieczenie tworząc cienką warstwę. Piecz 25-30 min w tem 170o.
Zagotuj 100g cukru z wodą. Ubij żółtka z Sunquickiem i dodaj stopniowo przestudzony syrop cukrowy. Dodawaj małymi porcjami masło wciąż ubijając. Na końcu dodaj koniak.
Podziel ostudzone ciasto biszkoptowe na 3 równe części i delikatnie oddziel od papieru do pieczenia. Na pierwszej części rozsmaruj połowę kremu i posyp połową prażonych płatków migdałowych. Czynność powtórz, a na wierzchnią warstwę posyp cukrem pudrem. Podawaj pokrojone w kostki.