Minitarty z malinami

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 125 g cukru
  • 250g maki
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 120g ciemnej czekolady

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżki Sunquicka Mango
  • 4 żłółka
  • 25g mąki kukurydzianej

500 g malin

Sposób przygotowania:
Zmieszaj 125g cukru z mąką w dużej misce. Dodaj jajko i miękkie masło. Wyrób kruche ciasto i wstaw je do lodówki na minimium 30 min. Następnie delikatnie je rozwałkuj i wytnij kółka. Kółka umieść w foremkach na minitarty i porządnie dociśnij. Upiecz je ok 15 min w tem 180o i ostudź.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj nią dna minitart. Zagotuj śmietankę z cukrem i wanilią. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej rozmieszane wcześniej żółtka cały czas intensywnie mieszając. Ponownie wstaw garnek i gotuj krem na średnim ogniu ( mieszając ją od czasu do czasu) Jak krem zgęstnieje, dodaj mąkę kukurydzianą i gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostudź krem i  nałóż na minitarty. Udekoruj malinami i odstaw do lodówki na 2 godziny.