Minitarty z malinami
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 125 g cukru
- 250g maki
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
- 120g ciemnej czekolady
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 1/4 laski wanilii
- 2 łyżki Sunquicka Mango
- 4 żłółka
- 25g mąki kukurydzianej
500 g malin
Sposób przygotowania:
Zmieszaj 125g cukru z mąką w dużej misce. Dodaj jajko i miękkie masło. Wyrób kruche ciasto i wstaw je do lodówki na minimium 30 min. Następnie delikatnie je rozwałkuj i wytnij kółka. Kółka umieść w foremkach na minitarty i porządnie dociśnij. Upiecz je ok 15 min w tem 180o i ostudź.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i posmaruj nią dna minitart. Zagotuj śmietankę z cukrem i wanilią. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej rozmieszane wcześniej żółtka cały czas intensywnie mieszając. Ponownie wstaw garnek i gotuj krem na średnim ogniu ( mieszając ją od czasu do czasu) Jak krem zgęstnieje, dodaj mąkę kukurydzianą i gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ostudź krem i nałóż na minitarty. Udekoruj malinami i odstaw do lodówki na 2 godziny.