Pyszny pudding chia z persymoną

Składniki na 4 mini słoiki:

• 2 dojrzałe owoce persymony

• 300 g niskotłuszczowego jogurtu

• 2 łyżeczki gorzkiego kakao

• 2 łyżki nasion chia + inne

• 2 łyżeczki miodu akacjowego

• wafelki Loacker Napolitaner 45 g    

• 4 orzechy włoskie

 

Przetnij owoce persymony na pół, usuń skórkę
i zmiksuj miąższ za pomocą blendera, aż uzyskasz jednorodny przecier.

Dodaj do pure nasiona chia i przesiane kakao.
Posmakuj i w razie potrzeby dodaj środek słodzący (np. ksylitol) do smaku.

Dodaj miód do jogurtu i wymieszaj.

Wlej jogurt na dno słoików, a następnie dodaj pudding z persymony i kilka pokrojonych drobniej wafelków Loacker.

Kontynuuj z kolejnymi warstwami jogurtu
i puddingu.

Posyp na wierzchu grubo posiekanymi orzechami włoskimi, nasionami chia i pozostałymi wafelkami Loacker.


Możesz ewentualnie zastąpić orzechy innymi suszonymi owocami lub orzechami laskowymi i, jeśli wolisz, posypać kakao zamiast nasionami chia.

Przykładowe przepisy

Classic Napolitaner - wafle z kremem 
Więcej
Classic Napolitaner - wafle z kremem 
Więcej