Pyszny pudding chia z persymoną
Składniki na 4 mini słoiki:
• 2 dojrzałe owoce persymony
• 300 g niskotłuszczowego jogurtu
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao
• 2 łyżki nasion chia + inne
• 2 łyżeczki miodu akacjowego
• wafelki Loacker Napolitaner 45 g
• 4 orzechy włoskie
Przetnij owoce persymony na pół, usuń skórkę
i zmiksuj miąższ za pomocą blendera, aż uzyskasz jednorodny przecier.
Dodaj do pure nasiona chia i przesiane kakao.
Posmakuj i w razie potrzeby dodaj środek słodzący (np. ksylitol) do smaku.
Dodaj miód do jogurtu i wymieszaj.
Wlej jogurt na dno słoików, a następnie dodaj pudding z persymony i kilka pokrojonych drobniej wafelków Loacker.
Kontynuuj z kolejnymi warstwami jogurtu
i puddingu.
Posyp na wierzchu grubo posiekanymi orzechami włoskimi, nasionami chia i pozostałymi wafelkami Loacker.
Możesz ewentualnie zastąpić orzechy innymi suszonymi owocami lub orzechami laskowymi i, jeśli wolisz, posypać kakao zamiast nasionami chia.