Sernik na zimno o smaku mango

Składniki:

Masa:

  • 375g  zmielonego twarogu sernikowego
  • 200g  mleka skonsensowanego
  • 50ml Sunquicka Mango
  • 15g  żelatyny
  • 25ml gorącej wody
  • 375g  ubitej śmietany 30%

Spód:

  • 100g  zgniecionych herbatników
  • 50g  orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
  • 60g  masła

Polewa:

  • 25ml Sunquicka Mango
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 100ml wody
  • 2 Mango

Sposób przygotowania:

Aby przygotować bazę, rozpuść masło i wymieszaj ostudzone z rozgniecionymi herbatnikami i orzechami. Rozprowadź  bazę na dnie tortownicy i przygnieć łyżką, aby powstała zbita warstwa. W dużej misce  zmiksuj ser z mlekiem skondensowanym i  50 ml Sunquicka Mango. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, przestudź i dodaj do masy.  Delikatnie zmieszaj masę serową z ubita śmietaną i  rozprowadź na warstwie herbatnikowej. Wstaw do lodówki  na kilka godzin aż stężeje.

Obierz mango i pokrój je w cieniutkie plastry. Aby przygotować polewę wymieszaj wodę, mąkę kukurydziana i 25 ml Sunquicka Mango, zagotuj do momentu aż zgęstnieje i przestudź.  Następnie ostrożnie zdejmij boczny element tortownicy i ułóż plastry mango oraz polej przygotowana polewą.