Sernik na zimno o smaku mango
Składniki:
Masa:
- 375g zmielonego twarogu sernikowego
- 200g mleka skonsensowanego
- 50ml Sunquicka Mango
- 15g żelatyny
- 25ml gorącej wody
- 375g ubitej śmietany 30%
Spód:
- 100g zgniecionych herbatników
- 50g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych)
- 60g masła
Polewa:
- 25ml Sunquicka Mango
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 100ml wody
- 2 Mango
Sposób przygotowania:
Aby przygotować bazę, rozpuść masło i wymieszaj ostudzone z rozgniecionymi herbatnikami i orzechami. Rozprowadź bazę na dnie tortownicy i przygnieć łyżką, aby powstała zbita warstwa. W dużej misce zmiksuj ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, przestudź i dodaj do masy. Delikatnie zmieszaj masę serową z ubita śmietaną i rozprowadź na warstwie herbatnikowej. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje.
Obierz mango i pokrój je w cieniutkie plastry. Aby przygotować polewę wymieszaj wodę, mąkę kukurydziana i 25 ml Sunquicka Mango, zagotuj do momentu aż zgęstnieje i przestudź. Następnie ostrożnie zdejmij boczny element tortownicy i ułóż plastry mango oraz polej przygotowana polewą.