Bucatini z warzywami

Składniki dla 4 osób:

 

  • 400g makaronu bucatini De Cecco
  • 3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki
  • zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki
  • bakłażan - pokrojony w kostkę
  • 1 cebula - drobno pokrojona
  • pół ząbku czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 30 g masła
  • garść listków bazylii
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj    pokropione odrobiną oliwy z oliwek.