Klasyczne spaghetti w pomidorach

Składniki dla 4 osób:

  • 350g spaghetti Arrighi
  • 700g pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wrzuć umyte pomidorki do wrzącej wody, po kilku minutach odcedź je i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki. Na dużej patelni na oliwie z oliwek zeszklij delikatnie posiekany czosnek, dodaj pokrojone pomidory i redukuj sos ok 25 minut mieszając od czasu do czasu aż stanie się gładki i odparuje woda. Na końcu dopraw sos solą i pieprzem, dodaj posiekane listki bazylii. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połącz z sosem. Podawaj od razu z odrobiną oliwy z oliwek i wiórkami parmezanu.