Lazania warzywna

Składniki dla 4 osób:

  • 8-10 płatów lazanii Arrighi
  • 2 puszki pomidorów krojonych De Cecco 400g
  • 1 młoda cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 2 szalotki lub młode cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • kilka listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz
  • 50 g parmezanu
  • skórka starta z 2 cytryn 

Sos beszamelowy:

  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól i biały pieprz 

Sposób przygotowania: 

Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Zeszklij posiekaną drobniutko cebulę na maśle. Cebulę siekamy, szklimy na maśle przez 2 min. Oprósz ją mąką, mieszając, smaż jeszcze 2 min. Powoli wlej zimne mleko wymieszane ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, ok. 10 min. Gdy sos zgęstnieje, przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem. 

Zeszklij posiekany czosnek i cebulkę na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostę paprykę, po chwili cukinię i bakłażana. Duś ok 10 minut a następnie dodaj pomidory krojone, bazylię i posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem i duś ok 5 minut. Na dno wysmarowanego naczynia do zapiekania wylej trochę sosu beszamelowego, ułóż płaty lazanii, na to dajemy masę warzywną, lazanię, sos itd. Na wierzchu kładziemy płat lazanii i polewamy obficie sosem. Zapiekamy 25 min w temp. 180°C. Na 5 min przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem wymieszanym ze skórką cytrynową.