Lazania warzywna
Składniki dla 4 osób:
- 8-10 płatów lazanii Arrighi
- 2 puszki pomidorów krojonych De Cecco 400g
- 1 młoda cukinia
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 2 szalotki lub młode cebulki
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- kilka listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz
- 50 g parmezanu
- skórka starta z 2 cytryn
Sos beszamelowy:
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj sos beszamelowy. Zeszklij posiekaną drobniutko cebulę na maśle. Cebulę siekamy, szklimy na maśle przez 2 min. Oprósz ją mąką, mieszając, smaż jeszcze 2 min. Powoli wlej zimne mleko wymieszane ze śmietaną. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, ok. 10 min. Gdy sos zgęstnieje, przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Zeszklij posiekany czosnek i cebulkę na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostę paprykę, po chwili cukinię i bakłażana. Duś ok 10 minut a następnie dodaj pomidory krojone, bazylię i posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem i duś ok 5 minut. Na dno wysmarowanego naczynia do zapiekania wylej trochę sosu beszamelowego, ułóż płaty lazanii, na to dajemy masę warzywną, lazanię, sos itd. Na wierzchu kładziemy płat lazanii i polewamy obficie sosem. Zapiekamy 25 min w temp. 180°C. Na 5 min przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem wymieszanym ze skórką cytrynową.