Muszle z bakłażanem
Składniki dla 4 osób:
- 320 g makaronu Duże muszle De Cecco
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 marchewki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- oliwa z oliwek extra vergine z czosnkiem Olitalia
- 50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowywania:
Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posyp solą i pozwól mu "puścić sok", a następnie, po 20 minutach osusz go ręcznikiem papierowym. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę pokrojoną w cienkie krótkie paski, a następnie pomidory w kostkę i fasolkę, a na końcu bakłażany. Duś sos warzywny na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy czosnkowej Olitalia. Na końcu zdejmij sos z ognia, dodaj parmezan i natkę pietruszki. Gotowy sosz zmieszaj dokładnie z ugotowanymi al dente dużymi muszlami.