Rurki skręcone z owocami morza
Składniki dla 4 osób:
- 500 g rurek skręconych Arrighi
- 2 łyżki octu balsamicznego Ponti
- 1 drobno posiekana szalotka
- 300 g dużych krewetek
- 300 g dorsza lub innej ryby
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 3 łyżki soku z cytryn Limmi
- szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie, w większym garnku lub na patelni zeszklij szalotkę na oliwie z oliwek. Dodaj krewetki i pokrojonego w kostkę dorsza i smaż je ok 5 min delikatnie mieszając. Do krewetek i ryby dodaj ugotowany i odsączony makaron. Wymieszaj dodając kolendrę, ocet balsamiczny, sok z cytryn Limmi i skórkę z cytryny. Dopraw pieprzem i solą. Podawaj udekorowane listkami kolendry.