Rurki skręcone z sosem Bolognese

Składniki dla 4 osób:

  • 350g rurek skręconych Arrighi
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 250g mielonej wołowiny
  • 100g boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 2 łyżki masła
  • kieliszek czerwonego wina
  • filiżanka mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 250ml mięsnego bulionu
  • 50g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę bardzo drobno. Marchew i seler naciowy również bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebulę, marchew i seler i duś mieszając. Dodaj mięso mielone i pokrojony drobno boczek. Gdy mięso się podsmaży, dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj wino. Stopniowo dodawaj bulion mieszając sos. Wymieszaj koncentrat w odrobinie bulionu i dodaj do sosu. Gotuj sos na małym ogniu ok 1,5 godziny,  dodając gdy trzeba po odrobinie bulionu. W ostatnim etapie stopniowo dodaj mleko. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połącz z sosem dokładnie mieszając. Podawaj od razu posypany parmezanem.