Spaghetti alla Carbonara

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu spaghetti Arrighi
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 100g startego sera Pecorino lub parmezanu
  • pieprz do smaku
  • 4 żółtka + 1 całe jajko

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w duzej ilości lekko osolonej wody. Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni. Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia. W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem. Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek. Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem. Podawaj od razu.