Spaghetti Alla Chitarra
Składniki na 4 osoby:
- 400 g makaronu spaghetti De Cecco
- 250 g krewetek (obranych)
- 250 g świeżego łososia (pokrojonego w paski)
- 200 g dojrzałych pomidorów
- 100 g pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sparz pomidory, obierz ze skórki i porój w kostkę usuwając uprzednio gniazda. Na oliwie z oliwek zasmaż krótko łososia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Na pozostałej oliwie zeszklij czosnek i pokrojony drobno por. Następnie dodaj sparzone wcześniej krewetki i duś kilka minut mieszając. Dodaj pomidory, łososia, sól pieprz i duś jeszcze kilka minut. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz i połącz z przygotowanym sosem, posyp natką pietruszki.