Świderki z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 350g makaronu świderki Arrighi
  • 1/2 bakłażana
  • 2 małe cukinie
  • 250g pieczarek
  • 100g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 garście liści bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do dekoracji

Sposób przygotowania:


Umyj i pokrój w kostkę pomidory i pieczarki. Zeszklij na oliwie z oliwek posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki i duś całość kilka minut. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażana, cukinię i pomidory, dokładnie wymieszaj. Kiedy warzywa będą lekko miękkie, dodaj liście bazylii i natkę pietruszki, dopraw pieprzem i solą. Ugotuj świderki al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i wymieszaj z przygotowanymi warzywami. Podawaj na ciepło posypany parmezanem.