Świderki z warzywami
Składniki dla 4 osób:
- 350g makaronu świderki Arrighi
- 1/2 bakłażana
- 2 małe cukinie
- 250g pieczarek
- 100g pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 garście liści bazylii
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój w kostkę pomidory i pieczarki. Zeszklij na oliwie z oliwek posiekaną cebulkę, dodaj pieczarki i duś całość kilka minut. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażana, cukinię i pomidory, dokładnie wymieszaj. Kiedy warzywa będą lekko miękkie, dodaj liście bazylii i natkę pietruszki, dopraw pieprzem i solą. Ugotuj świderki al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i wymieszaj z przygotowanymi warzywami. Podawaj na ciepło posypany parmezanem.