Babeczki z warzywami i tasiemkami

Składniki na 12 babeczek:

  • 200 g Tasiemek szpinakowych Arrighi
  • 5 jajek (L)
  • duża garść szpinaku baby
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 50 g szynki gotowanej
  • •1/2 papryki czerwonej
  • •1/2 papryki zielonej
  • •3 łyżki szczypiorku
  • •1 łyżka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • świeże warzywa
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

 

1. Makaron ugotuj, przestudź go.

2. Jajka wbij do miski. Pokrój w kosteczkę szynkę oraz paprykę, dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z foremek wyłóż makaron, szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.

4. Piekarnik rozgrzej (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia.

5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można zarówno na ciepło jak i na zimno.