Babeczki z warzywami i tasiemkami
Składniki na 12 babeczek:
- 200 g Tasiemek szpinakowych Arrighi
- 5 jajek (L)
- duża garść szpinaku baby
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g szynki gotowanej
- •1/2 papryki czerwonej
- •1/2 papryki zielonej
- •3 łyżki szczypiorku
- •1 łyżka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- świeże warzywa
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
1. Makaron ugotuj, przestudź go.
2. Jajka wbij do miski. Pokrój w kosteczkę szynkę oraz paprykę, dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z foremek wyłóż makaron, szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
4. Piekarnik rozgrzej (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia.
5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można zarówno na ciepło jak i na zimno.