Jajka z bekonem

SKŁADNIKI (4 porcje) :

 

  • Ponti Glassa z octem balsamicznym z Modeny
  • 120 g bekonu pokrojonego w grube plastry
  • 4 jajka
  • 4 kromki razowego chleba
  • 80 g rukoli
  • 4 plastry wędzonej mozzarelli
  • oliwa z iliwej extra vergine
  • sól i pieprz

Nagrzej poiekarnik do temperatury 200o C.

Wyłóż boki 4 foremek żaroodporny plastrami boczku. Na dnie ułóż chleb razowy doprawiony oliwą, solą i pieprzem. Dodaj plaster wędzonej mozzarelli, na niej ułóż posiekaną rukolę, a na wierzchu rozbij jajko. Dodaj sól i pieprz i zapiecz ok. 5 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź kilka minut. Wyjmij delikatnie zawartość każdej foremki na talerz. Udekoruj polewą Glassa z octem balsamicznym i podaj gościom.