Jajka z bekonem
SKŁADNIKI (4 porcje) :
- Ponti Glassa z octem balsamicznym z Modeny
- 120 g bekonu pokrojonego w grube plastry
- 4 jajka
- 4 kromki razowego chleba
- 80 g rukoli
- 4 plastry wędzonej mozzarelli
- oliwa z iliwej extra vergine
- sól i pieprz
Nagrzej poiekarnik do temperatury 200o C.
Wyłóż boki 4 foremek żaroodporny plastrami boczku. Na dnie ułóż chleb razowy doprawiony oliwą, solą i pieprzem. Dodaj plaster wędzonej mozzarelli, na niej ułóż posiekaną rukolę, a na wierzchu rozbij jajko. Dodaj sól i pieprz i zapiecz ok. 5 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź kilka minut. Wyjmij delikatnie zawartość każdej foremki na talerz. Udekoruj polewą Glassa z octem balsamicznym i podaj gościom.