Krewetkowa przystawka
SKŁADNIKI (4 porcje):
- Ponti Glassa z octem balsamicznym z Modeny
- 600 g obranych krewetek tygrysich
- 1 ząbek czosnku
- 1 główka cykorii sałtkowej
- 1 cukinia
- 4 łyżki orzeszków pini
- 4 łyżki rodzynek
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek, dodaj krewetki, dopraw pieprzem i solą, pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź. Oddziel 12 zewnętrznych liści cykorii i środek, a następnie posiekaj resztę. W misce zmieszaj posiekaną cykorię, cukinię pokrojoną w cienkie paseczki, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki, pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na talerzu na większych liściach cykorii wyłóż sałatkę z krewetkami i podaj gościom.