Krewetkowa przystawka

SKŁADNIKI (4 porcje): 

 

  • Ponti Glassa z octem balsamicznym z Modeny
  • 600 g obranych krewetek tygrysich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 główka cykorii sałtkowej
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki orzeszków pini
  • 4 łyżki rodzynek
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

 

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek, dodaj krewetki, dopraw pieprzem i solą, pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź. Oddziel 12 zewnętrznych liści cykorii i środek, a następnie posiekaj resztę. W misce zmieszaj posiekaną cykorię, cukinię pokrojoną w cienkie paseczki, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i  krewetki, pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na talerzu na większych liściach cykorii wyłóż sałatkę z krewetkami i podaj gościom.