Pizza chłopska
Składniki na dużą foremkę:
ciasto
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki startego sera cheddar
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
farsz
- 1 kg pieczarek
- 300 g kiełbasy
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 1 duża cebula
- 200 g sera cheddar
- 100 g mozarelli
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- tymianek
wykonanie
- Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
- Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut w temp. 220°C.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
- Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, ½ łyżeczki soli, pieprz i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
- Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
- Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl