Ricotta z bazyliowym pesto
Składniki dla 4 osób:
- 250 g świeżego sera ricotta
- 4 łyżki Ponti Pesto alla Genovese
- 2 pory
- 3 ziemniaki
- 20 czarnych oliwek Ponti
- pieprz i sól
- oliwa z oliwek extra virgin Olitalia
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj półszklanki wody. Posól i duś ok 10 min. Zmieszaj świeżą ricottę z Pesto Ponti alla Genovese. Dopraw do smaku.
Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Wyłóż kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem.