Tatar z papryki i bakłażana z makrelą
SKŁADNIKI dla 4 osób
- 1 opakowanie filetów z makreli oliwie z oliwek
- 1 mała żółta papryka
- 1 bakłażan
- kilka gałązek majeranku
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól
Pokrój bakłażana w kostkę i posól lekko, a następnie pokrój paprykę w kostkę, podsmaż na patelni z ząbkiem czosnku i 2-3 łyżkami oliwy i soli. Po 5 minutach dodaj bakłażany, szklankę wody i przykryj przez 10 minut, aż warzywa będą ugotowane, ale nadal jędrne. Usuń czosnek, dopraw pieprzem i majerankiem do smaku.
Połóż 4 prostokątne foremki bez dna na talerzach, napełnij je warzywami i wyrównaj łyżką. Usuń formy, umieść filet z makreli na każdym porcji i podawaj.