Carpaccio z buraków z owczym serem
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie buraki
- 100 g sera owczego twarogowego w zalewie solnej
- 3 łyżki octy balsamicznego z Modeny Ponti
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- tymianek świeży (kilka gałązek)
- 2 garści rukoli
- 4 łyżki pestek dyni
Wyszorowane buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200°C ok. 1 godzinę lub do miękkości. Obrane, ostudzone buraki kroimy na bardzo cienkie plastry nożem lub szatkownicą. Ser kroimy w cienkie plastry. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą. Na talerzach układamy opłukaną rukolę. Układamy na niej naprzemiennie buraki i ser. Warzywa i ser polewamy dresingiem, posypujemy pestkami dyni i tymiankiem. Podajemy schłodzone.
przepis pochodzi z bloga: <link http: www.apetyt-na-kuchnie.pl>www.apetyt-na-kuchnie.pl
<link http: indexfood.pl oferta oliwy-single product oliwa-z-oliwek-extra-vergine-500-ml>