Sałatka z chorizo i pomarańczami
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat5-20 plasterków chorizo
- 2 pomarańcze
- 120 g mini mozzarelli
- 1/3 szklanki migdałów
- 8-10 czarnych oliwek PONTI
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
- 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku ( drobno posiekany)
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki dressingu mieszamy w zamkniętym słoiczku aż powstanie kremowy sos. Lekko osolone migdały prażymy w piekarniku ( ok 20 min w 1600C) Plasterki chorizo podsmażamy na patelni z obu stron. Filetujemy pomarańcze, a oliwki kroimy na plasterki. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy odsączone kulki mozzarelli.