Sałatka z patisonem
SKŁADNIKI na 4 osoby:
- 2-3 garści liści szpinaku
- 1/2 szklanki makaronu ARRIGHI Ryżyk
- 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (160 g)
- 8 patisonów konserwowych
- 3/4 szklanki czarnej fasoli
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA SOS:
- 6-7 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
- Odrywamy od szpinaku twarde łodyżki i po umyciu dobrze osuszamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z oliwą, w której znajdował się tuńczyk oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
- Wypłukaną i moczoną przez minimum 12 godzin fasolę, gotujemy w świeżej wodzie przez około 60 min. Pod koniec gotowania solimy.
- Patisony odcedzamy z zalewy, a następnie kroimy w plasterki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Liście szpinaku łączymy z makaronem, fasolą oraz połową ilości pestek słonecznika, delikatnie mieszamy z przygotowanym dressingiem, po czym wykładamy na półmisek/talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki tuńczyka i plasterki patisonów, a całość posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.