Sałatka z patisonem

SKŁADNIKI na 4 osoby:

  • 2-3 garści liści szpinaku
  • 1/2 szklanki makaronu ARRIGHI Ryżyk
  • 2 słoiki tuńczyka CALLIPO w oliwie z oliwek (160 g)
  • 8 patisonów konserwowych
  • 3/4 szklanki czarnej fasoli
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 6-7 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
  2. Odrywamy od szpinaku twarde łodyżki i po umyciu dobrze osuszamy.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z oliwą, w której znajdował się tuńczyk oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.
  4. Wypłukaną i moczoną przez minimum 12 godzin fasolę, gotujemy w świeżej wodzie przez około 60 min. Pod koniec gotowania solimy.
  5. Patisony odcedzamy z zalewy, a następnie kroimy w plasterki.
  6. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  7. Liście szpinaku łączymy z makaronem, fasolą oraz połową ilości pestek słonecznika, delikatnie mieszamy z przygotowanym dressingiem, po czym wykładamy na półmisek/talerze. Następnie układamy naprzemiennie kawałki tuńczyka i plasterki patisonów, a całość posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika.

Przykładowe przepisy

Ryżyk - Biavetta nr 77
Więcej