Krem z polskiego buraka z malinami

Składniki :

  • 0,8-1kg małych, buraków
  • pół główki czosnku
  • 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
  • 1/3 opakowania włoszczyzny
  • pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól morska do doprawienia
  • śmietana gęsta
  • świeży tymianek
  • opakowanie świeżych malin
  • oliwa smakowa extra vergine Olitalia z bazylią

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.

Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.

Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń.

Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.