Pikantno-kwaśna zupa
Składniki dla 4 osób:
- 16 krewetek ( nieobranych)
- 8 plasterków świeżego imbiru
- 1 kostka bulionu rybnego
- 3 łyżki Limmi sweet
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
- sól i pieprz do smaku
- pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki soku z limonki Limmi
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania:
Zagotuj krewetki w 1,5 l wody z trawą cytrynowa, imbirem i kostką bulionu rybnego. Dodaj połowki papryczki chilli i limmi sweet. Gotuj na wolnym ogniu ok 7 minut. Następnie przecedź wywar, obierz krewetki. Do czystego wywaru dodaj pokrojonego w kostke pomidora i gotuj ok 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj listki kolendry i obrane krewetki. Samym końcu przypraw zupę sokiem z limonki, aby była odpowiednio kwaśna.