Pikantno-kwaśna zupa

Składniki dla 4 osób:

 

  • 16 krewetek ( nieobranych)
  • 8 plasterków świeżego imbiru
  • 1 kostka bulionu rybnego
  • 3 łyżki Limmi sweet
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki soku z limonki Limmi
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Zagotuj krewetki w 1,5 l wody z trawą cytrynowa, imbirem i kostką bulionu rybnego. Dodaj połowki papryczki chilli i limmi sweet. Gotuj na wolnym ogniu ok 7 minut. Następnie przecedź wywar, obierz krewetki. Do czystego wywaru dodaj pokrojonego w kostke pomidora i gotuj ok 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj listki kolendry i obrane krewetki. Samym końcu przypraw zupę sokiem z limonki, aby była odpowiednio kwaśna.